3(3) (1).JPG
 

EKIPA

Šest študentov medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je že skoraj od samega začetka študija družila ideja o pomoči ljudem na področjih, kjer zadostna zdravstvena oskrba ni samoumevna. Z namenom uresničiti to idejo se med januarjem in marcem 2020 odpravljamo na humanitarno medicinsko odpravo v Zambijo. Ta spletna stran je namenjena širjenju prepoznavnosti odprave, predstavitvi članov le-te, objavljanju informacij o Zambiji ter kasneje, tekom odprave, objavljanju zanimivosti, prigod in splošnih dejstev o medicinskem delu in življenju v Zambiji z našega vidika.

 

Ekipo sestavljamo: Barbara Volarić, Evita Pšeničny, Nina Vrtačič, Tina Pavlin, Veronika Vogrin, Žan Vrhunc

slika.jpg

ZAMBIJA

Republika Zambija je celinska država, ki leži v južni Afriki. V Zambiji prebiva več kot 14 milijonov prebivalcev, večina v glavnem mestu Lusaka. V času kolonializma je država pripadala britanski oblasti, leta 1964 pa je Zambija postala samostojna republika. Vplivi kolonializma so vidni še danes, saj večina prebivalstva govori angleški jezik, najpogostejši lokalni jezik pa je bemba.

Podnebje v Zambiji je tropsko, deževno obdobje traja od novembra do aprila.

V Republiki Zambiji je po podatkih Združenih narodov pričakovana življenjska doba 47 let. Glavni vzroki smrti med prebivalci so še zmeraj okužbe HIV in AIDS, tuberkuloza in črevesne okužbe. Velik zdravstveni problem predstavlja tudi umrljivost novorojenčkov ter okuženost z malarijo. Zambija je 6. v svetu po okuženosti s HIV, za malarijo pa umreta kar 2 od 10 otrok pod 5 let.

Humanitarno medinska odprava se bo odpravila v vas Nangoma, ki leži 180 km od Lusake, v Centralni provinci Zambije. Ta kraj je s Slovenijo povezan že več kot 40 let. Slovenski misijonar pater Stanko Rozman je s pomočjo podpore iz Slovenije pomagal zgraditi cerkev, tamkajšnja skupnost in številni slovenski mojstri pa so zgradili tudi šolo, bolnišnico in osnovno infrastrukturo.

 

Bolnišnica v Nangomi nudi medicinsko pomoč 78000 prebivalcem. Že od leta 1990 se Sekcija za tropsko medicino trudi, da bi v bolnišnico prihajali slovenski zdravniki pomagali pri delovanju bolnišnice. Vsaka odprava v Nangomo prinese sveže znanje, veliko željo po pomoči in tudi sredstva, ki pomagajo pri razvoju bolnišnice in oddelkov.

 

Če bi želeli podpreti našo odpravo, lahko nakažete prispevke na naš transakcijski račun:

 

Univerza v Ljubljani

Medicinska fakulteta

Vrazov trg 2, 1000 Lubljana

TRR: SI56 0110 0603 0708 380

SWIFT: BSLJSI2X

Sklic: 250580-19

Namen: Zambija 2020

Identifikacijska številka za DDV: SI44752385

FINANČNA SREDSTVA

V veliki meri je naše delo odvisno od prostovoljnih prispevkov. V primeru, če se nas odločite podpreti s finančnimi sredstvi lahko nakažete denar neposredno na transakcijski račun Medicinske fakultete, pri čemer vnesete zgoraj navedene podatke.
Sredstva, ki bodo zbrana na transakcijskem računu bodo uporabljena vključno z nameni uspešne izvedbe naše odprave. ob povratku iz odprave bomo objavili finančno poročilo odprave. V primeru, da vseh pridobljenih sredstev ne bomo porabili, bomo le-ta darovali naslednji odpravi na isto destinacijo pod sklopom Sekcije za tropsko in potovalno medicino.

Informacija za podjetja: v primeru, da se nas odločite podpreti nas prosim kontaktirajte na mail naslov zambija2020@gmail.com in poslali vam bomo donatorsko pogodbo. Vsem donatorjem se bomo zahvalili na naši spletni strani, Facebook strani in potopisnih prispevkih, če boste želeli pa bomo predstavili odpravo tudi pri vas.

OSTALA SREDSTVA

Če nam želite pomagati s sanitetnim materialom ali medicinskimi inštrumenti, nas prosim kontaktirajte na elektronski naslov zambija2020@gmail.com.

Promocijo odprave bomo izvajali s stojnicami na raznih dogodkih in prireditvah po Sloveniji, kjer bomo imeli na voljo različne izdelke. 

Za vsako pomoč se vam iskreno zahvaljujemo.

 

Vsem se najlepše zahvaljujemo za donacije

szd-logo-header-small.png
images.png
prenos.png
prenos (1).png
unnamed.png
efaflex-logo_SI.png
SBC_member_clangrad411x170px_20.jpg
header-sas_logo2.png
logotype-withBG.png
logo_plezalni_center_m_1.jpg
prenos.jfif
 
 
pill.jpg

Zdravila in sanitetni material, oskrba bolnikov (transport, hospitalizacije, preiskave)

18000 evrov

wild-field-hut-clipart-16.jpg

Minimalni stroški 3 mesečnega bivanja

1500 evrov

vac.png

Cepljenje in antimalarična zaščita

1500 evrov

Toy Airplane

Letalske vozovnice in vize

3300 evrov

 

Kontakt

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Hvala za pošiljanje!